15 simptomov raka

Naše telo na rakavo obolenje pogosto opozarja z navidez nedolžnimi simptomi, ki jih marsikateri bolnik velikokrat spregleda, najsi zaradi napačne diagnoze ali pa strahu pred pravo diagnozo.
 

Opazna izguba teže brez jasnega razloga

Čeprav bi se marsikatera ženska izgube kilogramov brez pretiranega truda močno veselila, pa je lahko opazno hujšanje brez razloga tudi razlog za skrb. “Nepojasnjeno izgubljanje telesne teže je vedno simptom raka, dokler s temeljitim zdravniškim pregledom ni dokazano drugače,” je za zdravstveni spletni portal WebMD dejal Ranit Mishori, profesor družinske medicine na Georgetown University School of Medicine iz Washingtona, ki pa vseeno dodaja, da: “Gre lahko tudi za motnje delovanja ščitnice. V vsakem primeru je priporočen obisk pri zdravniku, ki bo postavil pravo diagnozo.

 

Stalen občutek napihnjenosti

Napihnjen trebuh je tako pogosta težava, da se nekateri ljudje občutka kar navadijo, čeprav lahko pri ženskah nakazuje tudi rakavo obolenje na jajčnikih, pri čemer so pogosti spremljevalni simptomi tudi bolečina, težave z uriniranjem, pri obedovanju pa hiter občutek sitosti kljub majhni količini zaužite hrane. Stalen občutek napihnjenosti vsekakor zahteva zdravniško pomoč.

 

Sprememba v razpoloženju

Nekatere raziskave so dokazale povezavo med depresijo in rakom trebušne slinavke, zato dr. Lichtenfeld ob omenjenih znakih prav tako priporoča zdravniški pregled.

 

Zatrdlina v dojki ni edini simptom

Poleg zatrdline v prsih obstaja tudi nekaj drugih sprememb, ki lahko nakazujejo raka in na katere morajo biti ženske pozorne. Prav zato bodite pri pregledovanju prsi pozorne tudi na spremembe, kot so pordela ali stanjšana koža, ki sta pogosto simptom vnetnega raka dojke, neobičajen izcedek ali pa nenadno vdrtje prsne bradavice. V primeru, da je prsna bradavica vdrta že celo življenje, ni razloga za skrb, saj gre za prirojeno stanje. “Nenadna sprememba na bradavici zahteva nujen zdravniški pregled,” opozarja zdravnik Mishori.

 

Krvavitev zunaj menstruacije

Kar se tiče krvavitev, mora ženska vedeti, kaj je za njeno telo običajno,” pojasnjuje dr. Debbie Saslow z ameriškega združenja za rakave bolezni (American Cancer Society). “Nepričakovano krvavitev si pogosto razlagajo kot motnje menstruacije, vendar resnica je, da je lahko prav to eden od simptomov raka maternične sluznice, medtem ko lahko krvavitev prebavnega trakta nakazuje na rakavo obolenje debelega črevesja in danke,” dodaja Saslowa.

 

Kožne spremembe

Široko znan simptom raka je kakršna koli sprememba oblike ali barve materinega znamenja, pozorni pa moramo biti tudi na spremembe kožnega pigmenta. Razlog za obisk zdravnika, s katerim ne gre odlašati, je lahko tudi nenadna krvavitev na površini kože ali luskavica.

 

Oteženo požiranje

Kadar imamo težave s požiranjem, pogosto temu prilagodimo svojo prehrano in izberemo tekoče jedi, ki ne povzročajo bolečin, a če te težave ne izginejo, gre lahko za rak požiralnika,” opozarja zdravnik splošne medicine Leonard Lichtenfeld z ameriškega združenja za rakave bolezni.

 

Izločanje krvi

Kadar ne gre za menstrualno krvavitev, je kri v straniščni školki vedno znak, da je nekaj narobe. “Ni nujno, da gre zgolj za hemoroide. Treba je opraviti teste, ki bodo ovrgli možnost raka mehurja ali ledvic, še posebej, če se težava ponavlja,” zatrjuje Mishori. Enako nevarno je tudi izkašljevanje krvi.

 

Spremembe v ustni votlini

Zlasti kadilci morajo biti pozorni na morebitne bele lise v ustni votlini ali bele pike na jeziku, saj gre lahko za predstopnjo raka ustne votline, imenovano levkoplakija.

 

Prebavne težave

Težave s prebavo, ki se pojavijo brez očitnega razloga, lahko predstavljajo rdeči alarm, saj utegnejo nakazovati rakavo obolenje na območju požiralnika, trebuha ali grla, zato jih vsekakor ne gre ignorirati.

 

Navidez nedolžna bolečina

Ljudje se pogosto pritožujemo nad takšnimi in drugačnimi bolečinami, ki se nam zdijo popolnoma nedolžna posledica kake dejavnosti, a kronična bolečina je včasih lahko tudi zgodnji simptom nekaterih oblik raka.

 

Oteklina pod pazduho ali na vratu

Čeprav so zaskrbljujoče predvsem zatrdline in otekline vratnih bezgavk ter bezgavk pod pazduho, je na splošno vsaka nepravilnost na območju bezgavk razlog za obisk zdravnika, zlasti če je prisotna dlje kot mesec dni.

 

Povišana telesna temperatura

Kadar povišane telesne temperature ni možno pojasniti s prehladom ali infekcijo, gre lahko za simptom rakavega obolenja, ki je v določenem času preseglo svojo začetno velikost, ali pa za znak levkemije oziroma limfoma. Kot simptom raka se lahko pojavi tudi zlatenica ali spremenjena barva blata.

 

Neprestana izčrpanost

Izčrpanost in izgorelost sta sicer pogosta spremljevalca hektičnega vsakdana, a ameriško združenje za rakave bolezni opozarja, da gre lahko tudi za manj očitni simptom različnih oblik te zahrbtne bolezni.

 

Neprestan kašelj

Pogosto ga povezujemo s prehladi, gripo in alergijami, vendar neprestani kašelj, ki je prisoten dlje kot tri ali štiri tedne, ne sme biti prezrt,” opozarja zdravnik Mishori, ki v takšnem primeru zlasti kadilcem svetuje pregled dihalnih poti, vključno z grlom.

 
 
Povzeto po: http://vizita.si/clanek/zensko_zdravje/drage-zenske-nikar-ne-spreglejte-teh-simptomov-raka.html

Pusti komentar

Tvoj E-mail naslov ne bo javno objavljen.

Lahko uporabljaš naslednje HTML tage in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Toggle This
  • Vreme

    Error loading http://xml.weather.yahoo.com/forecastrss?w=55848377&u=c
  • Prevajanje

  • Anketa

    Loading ... Loading ...
  • Prijava