Odkritje o vitaminu A

Britanski strokovnjaki so odkrili zanimivo povezavo med vitaminom A in rakavim obolenjem. Po zaslugi odkritja upajo, da so en korak bliže učinkoviteljšemu zdravljenju težavne bolezni.
 

Raziskava, ki je potekala pod okriljem yorške univerze in pod vodstvom profesorja Normana Maitlanda, je odkrila zanimivo povezavo med vitaminom A in rakavim obolenjem prostate.

 

Odkrili smo, da oblika vitamina A, natančneje retinojska kislina, vpliva na dovzetnost celic raka prostate za zdravljenja. Pri nižjih količinah vitamina A je večja verjetnost, da bodo rakave izvorne celice preživele in se delile. Če imamo več vitamina A, jih lažje uničimo, saj so bolj dovzetne za kemoterapijo,“ pojasnjuje vodja raziskave, ki pravi, da se trudijo tudi ugotoviti, kakšni so mikroprocesi, odgovorni za to dejstvo. “Zdravniki sicer uporabljajo vitamin A za zdravljenje rakavih obolenj, a morali bi jih uporabljati v namen modificiranja rakavih izvornih celic. Torej, da jih pripravimo na uničenje,“ dodaja profesor Maitland.

 

Raziskovalci upajo, da bo odkritje ponudilo novo podlago za boljše razumevanje vpliva vitamina A na rakavo obolenje in da bodo na podlagi novih dognanj en korak bliže novim, učinkovitim zdravilom.

 

Rak prostate je pri moških eno od najpogostejših rakavih obolenj, število bolnikov z rakom prostate pa narašča s starostjo. Čeprav je v veliki meri dedno pogojen, obstaja nekaj ukrepov za preventivno delovanje, s katerimi lahko tveganje za razvoj raka prostate zmanjšamo. Raziskave kažejo, da k zmanjšanju tveganja pripomore uživanje likopena (vsebuje ga paradižnik), vitamina E in nenasičenih maščobnih kislin, ki jih med drugim najdemo tudi v bučnih semenih in avokadu. Glede na britansko Nacionalno zdravstveno službo (NHS) je bogate zaloge vitamina A možno najti v jetrih, jajcih, v mastnih ribah (na primer skuša), regratu, korenju in nekaterih mlečnih izdelkih.

 
 

Povzeto po: http://vizita.si/clanek/mosko_zdravje/nova-odkritja-o-vitaminu-a-nudijo-upanje.html

Leave a comment

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:  <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> 

Toggle This
  • Vreme

    Error loading http://xml.weather.yahoo.com/forecastrss?w=55848377&u=c
  • Prevajanje

  • Anketa

    Loading ... Loading ...
  • Prijava