Najpogostejše napake uporabnikov leč

Nepravilna raba kontaktnih leč lahko vodi do manjših vnetij oči, lahko pa tudi do resnejših poškodb očesa, če ne ukrepamo dovolj hitro. Prav zato je izjemno pomembno, da poznate tiste najpogostejše napake, ki vodijo do težav in jih čim prej odpravite.

 

Uporabniki kontaktnih leč se nepravilne rabe leč pogosto zavejo šele, ko se znajdejo pri okulistu ali oftalmologu zaradi draženja v očeh, rdeče očesne sluznice, zmanjšanja ostrine vida ali celo vnetja očesne roženice. Če do teh težav pride, se morate nujno obrniti na okulista. ”Če že pride do vnetja očesne roženice, se je treba zavedati, da gre za zelo resno vnetje in je nujno prekiniti z uporabo leč, obiskati okulista in zdraviti vnetje,” pojasnjuje POPov oftalmolog spec. Dušan Pušnik, dr. med. V nasprotnem primeru lahko pride do hude okvare roženice, oči in ostrine vida. Tako je dobro, da poznate tiste najpogostejše napake uporabnikov leč, zaradi katerih se posamezniki najpogosteje znajdejo v oftalmološki ambulanti.

 

Nepravilna nega leč
Higiena je najpomembnejša pri rokovanju z lečami, poudarja oftalmolog Dušan Pušnik, dr. med.: ”Tekočino v posodici je potrebno menjati vsak dan, preden jo znova napolnimo, pa jo je treba umiti in posušiti. Uporaba vode za shranjevanje leč ni primerna, razen v primerih, ko je prekuhana in ni druge možnosti.” Poleg tega poudarja, da vlaženje ali čiščenje leč s slino ni primerno, ker je v slini veliko bakterij, glivic, virusov, ki jih na ta način prenesete v očesno sluznico. Pred rokovanjem z lečami, pa je treba poskrbeti za čistočo rok in obraza.

 

Spanje z lečami
Ni primerno, ni smiselno, je škodljivo zaradi zmanjšanega dotoka kisika in hranil do roženice in predstavlja veliko nevarnost za vnetja oči in roženice,” poudarja oftalmolog. Za spanje z lečami se lahko odločite le v primerih, ko jih za spanje določi okulist zaradi celjenja roženice.

 

Uporaba leč preko roka uporabe
Čeprav se pri hrani vsi dobro zavedamo, da ni priporočljivo jesti živil, ki jim preteče rok uporabe, pa se pomembnosti, da se držimo roka uporabe pri lečah, številni ne zavedajo. Če boste dnevne ali štirinajst dnevne leče uporabili kakšen dan več, večje škode ne bo, a če boste leče uporabljali veliko preko roka uporabe, se lahko pojavijo težave. ”Uporaba leč je odvisna tudi od tega, v kakšnih pogojih uporabljamo leče. V prašnih pogojih bodo leče prej neuporabne, kot pri bolj čistih pogojih. Poleg tega je rok uporabe leč odvisen tudi od sestave solz vsakega posameznika. Pri posameznikih, ki imajo več proteinskih ali maščobnih komponent v solzah, so leče prej neprimerne za uporabo,” še pojasni dr. Pušnik.

 

Kopanje z lečami
Z lečami se sicer lahko kopate v morju in drugih vodah, vendar pa nekateri okulisti opozarjajo, da so vode vse bolj umazane, zaradi česar se lahko mikroorganizmi vpijejo v lečo, ki jo nato znova in znova vnašate v oko. V tem primeru je morda bolje, da v času letovanja ob morju ali ob jezeru, uporabljate dnevne kontaktne leče, kjer naslednji dan v oko vnesete čisto lečo.

 

Če se poleg težav z očmi pojavljajo še glavoboli ali težave s sinusi, pa je to lahko posledica motenj dioptrij, vnetij, povišanega očesnega pritiska, poškodb očesa, tumorjev …”Glavobole, ki so posledica motenj ostrine vida in motenj dioptrij, lahko zmanjšamo s predpisom očal. Če pa so vzrok glavobolov vnetja oči, takšna stanja zdravimo z različnimi terapijami, od kapljic do antibiotikov in drugih zdravil,” še pojasni dr. Pušnik. Zdravljenje je v teh primerih odvisno od ugotovitev pri pregledu, zaradi česar je pomembno, da ob prvih simptomih, kot so draženje oči, rdečica in zmanjšanje izostritve vida odstranite kontaktne leče in obiščete okulista.

 

Da ne bi prišlo do težav, je tako najpomembnejše, da pazite na higieno pri vstavljanju in odstranjevanju leč, da z lečami ne spite in se hitro odzovete na težave, ki se pojavijo. Vsake toliko časa je tudi dobro, da očem pustite, da se nekoliko spočijejo in kakšen dan v tednu nosite očala. S pravilno rabo se boste tako izognili težavam in zagotovili zdravje svojih oči.

 
 

Povzeto po: http://vizita.si/clanek/bolezni/to-lahko-povzroci-nepravilna-raba-lec.html

Pusti komentar

Tvoj E-mail naslov ne bo javno objavljen.

Lahko uporabljaš naslednje HTML tage in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Toggle This
  • Vreme

    Error loading http://xml.weather.yahoo.com/forecastrss?w=55848377&u=c
  • Prevajanje

  • Anketa

    Loading ... Loading ...
  • Prijava